Ramen. Smak wspomnień

Kolejna po „Kwiecie wiśni i czerwonej fasoli” azjatycka strawa dla ducha. „Ramen. Smak wspomnień” to inspirujący oraz wzruszjący film dla nienasyconych smakoszy i nieuleczalnych romantyków. Prezentowany w sekcji Kino Kulinarne 68. MFF w Berlinie nowy film najsłynniejszego singapurskiego reżysera Erica Khoo, autora „Tatsumi”, „12 pięter” i „Bądź ze mną”.PREMIERA: 11 STYCZNIA 2019Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w ramenach. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców. Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat.W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja Wee ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka Lee wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka. Masato wraz babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.

ZWIASTUN